Veelgestelde vragen

…over de training

Hoe groot zijn de groepen?

Groepsruimte:
In de ruimtes waar ik mijn trainingen geef passen maximaal 10 mensen waarbij iedereen ook gewoon voldoende ruimte heeft en we niet matje aan matje hoeven te liggen. De groepen zijn dus nooit groter dan dat.

Online trainingen:
In de online trainingen is het maximum aantal deelnemers 8 personen. Zodat er ook online genoeg ruimte is om te delen en om elkaar te leren kennen.


Wat is het verschil tussen een online training en een training in een groepsruimte?

In het voorjaar van 2020 ben ik door de coronamaatregelen begonnen met het aanbieden van online trainingen. In het begin was ik wat huiverig maar al snel merkte ik dat dit eigenlijk net zo goed, en op sommige vlakken misschien zelfs beter werkt dan in een groepsruimte.

Qua inhoud is er vrijwel geen verschil, we volgen dezelfde opbouw, we doen dezelfde oefeningen. In een online training houd ik de groepen wat kleiner (maximaal 8 deelnemers) zodat er voor iedereen genoeg tijd is. Het voordeel is dat je de oefeningen dus thuis doet. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een nadeel, thuis is er vaak meer afleiding en moet je misschien wat dingen regelen om een plek te vinden waar je ongestoord met mindfulness aan de slag kan. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk wel het waardevolst, als je mindfulness overal kan toepassen, thuis, maar eventueel ook op je werk. En dat het niet iets is dat je alleen één keer per week kan in een groepsruimte waar je verder geen afleiding hebt.


Wat heb je nodig voor een online training?

Voor een online training gebruik ik het programma Zoom. Je krijgt van te voren een link waarmee je kan inloggen, je hoeft daar verder niets voor te downloaden.
Het belangrijkste is uiteraard een stabiele internetverbinding (Twijfel je daarover? Plan dan even een kennismakingsgesprek in via Skype, dan weten we meteen of het goed werkt). Je hebt daarvoor een een computer, laptop, telefoon of tablet nodig. Het liefst met microfoon én camera. In de meeste telefoons, tablets en laptops zit een ingebouwde camera en microfoon. Als je een vaste computer gebruikt kun je een losse webcam en een headset gebruiken.

Ik kan 1 keer niet. Kan ik een sessie inhalen bij een andere groep?

Helaas is het niet mogelijk om een bijeenkomst van de groepstraining in te halen bij een andere groep. Voor de sfeer in de groep is het niet prettig als er soms iemand aansluit die er dan maar 1 keer is. Op zich is het geen ramp als je 1 keer mist. Je kunt gewoon thuis verder gaan met oefenen en sluit de volgende keer weer aan. Als je in die week ergens tegenaan loopt waar je over wil overleggen dan kunnen we even contact hebben via de mail of telefoon.


Hoe vind je een goede trainer?

Ik denk dat er twee dingen heel belangrijk zijn bij het zoeken van een trainer als je een mindfulnesstraining wil gaan volgen:

-dat de trainer een goede opleiding tot trainer heeft gedaan en weet wat ie doet
-dat het klikt met de trainer

Voor het eerste punt kun je kijken in het register van de Vereniging Mindfulness Based Trainer Nederland en Vlaanderen (VMBN). Zij hanteren 2 categorieën. Trainers in categorie 2 hebben een korte trainersopleiding gedaan en worden niet vergoed door verzekeraars. Trainers in categorie 1 hebben een uitgebreide opleiding gedaan en worden door een aantal verzekeraars wel vergoed.
Zelf sta ik in categorie 1. Ik heb de trainersopleiding gedaan bij het Radboud Centrum voor Mindfulness in Nijmegen.
De opleiding tot compassietrainer heb ik gevolgd bij Frits Koster en Erik van den Brink. Ik sta ingeschreven in het MBCL register A.

Het tweede punt is natuurlijk heel persoonlijk. Zelf vind ik het fijn om iedereen die zich aanmeldt even te bellen (dat plannen we samen even in, ik bel je niet zomaar). Dan kunnen we van beide kanten kijken of het klikt. En zo niet, dan niet 🙂


Kun je de training ook individueel volgen?

Ja! Zowel de mindfulness- als de compassietraining geef ik ook individueel. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de training liever individueel volgt. Bijvoorbeeld als je op onregelmatige tijden werkt en dus niet 8 weken op een bepaalde dag en tijd een training kan volgen of als je beperkingen (bijvoorbeeld slechthorendheid) hebt waardoor een groep niet prettig voor je is. Of misschien vind je een groep wel gewoon heel spannend en lastig.
Individuele trainingen vinden altijd online (via Skype) plaats.

Heb je interesse in een individuele training? Neem dan contact met me op! Dan kijken we samen wat bij je past. Er zijn namelijk ook nadelen aan de training individueel volgen, de feedback en het samen in een groep oefenen vinden veel mensen heel waardevol. Samen kunnen we in jouw specifieke geval de voor- en nadelen op een rijtje zetten. En uiteraard beslis je uiteindelijk altijd zelf!


Hoe ziet een individuele training eruit?

Tijdens een individuele training volgen we in principe hetzelfde programma als tijdens de groepstrainingen. Voor de individuele mindfulnesstrainig geldt dus dat we in 8 sessies van 1,5 samen de oefeningen uit de training doen, het over bepaalde thema’s hebben en we ook uitwisselen over hoe het oefenen thuis gaat. Deels oefenen, deels praten dus. Maar wat goed is om te weten is dat het geen therapie is. Je bent uiteraard ook nooit verplicht om ergens over te praten waar je niet over wil praten.
Als er in de loop van de training bepaalde thema’s voorbij komen dan kan het ook zijn dat we soms eens een oefening uit de compassietraining erbij pakken. Of dat we wat dieper op een bepaalde mindfulnessoefening ingaan. De basis is dus het protocol voor de mindfulnessgroepstraining maar daar kunnen we, als dat beter past, ook van af wijken.


Wat is het verschil tussen de mindfulnesstraining en de compassietraining?

De mindfulnesstraining is als het ware de basis voor de compassietraining. In de mindfulnesstraining oefen je met een bewuste aandacht. Je gaat dingen opmerken in je lichaam, je gedachten, je gevoel. Voor veel mensen is dat voldoende, zijn de inzichten die je daaruit meeneemt genoeg om de dingen die je anders wou gaan doen ook echt anders te gaan doen. Maar voor wie na de mindfulnesstraining nog meer verdieping zoekt is er de compassietraining. Daarin ga je die bewuste aandacht inzetten in hoe je je tot anderen, maar vooral ook tot jezelf verhoudt.


Moet je lang in 1 houding zitten bij de oefeningen?

Zie je bij mindfulness meteen een beeld voor je van iemand die kaarsrecht op een meditatiekussentje zit? Aan de ene kant klopt dat wel,  in de groepsruimte gebruiken we kussentjes om op te zitten. Je hebt daarop makkelijk een actieve houding en dat ondersteunt het oefenen. Maar nog belangrijker is dat het comfortabel voor je is. Zit je dus op een andere manier (of dat nou op de grond of op een stoel is) prettiger? Dan is dat ook prima. Sowieso doen we verschillende oefeningen, naast het zitten ook liggend, staand en bewegend. Voor ieder wat wils dus 🙂

Wat is een fijne app om mee te mediteren?

Er zijn een heleboel apps die je kunt gebruiken om te mediteren. En welke je kiest is vooral een kwestie van wat jouw voorkeur heeft. Vooral Engelstalig is er veel aanbod, zoals Headspace, Buddhify en Stop, Breathe & Think. Kies je liever voor Nederlands dan is de app van VGZ een goede optie (kun je ook gewoon gebruiken als je geen klant bent van VGZ) of De Mindfulness-App.

Zelf gebruik ik graag de app Insight Timer. Daar staan een heleboel meditaties op, zowel in het Nederlands als in het Engels en deze app heeft ook een fijne optie om, als je in stilte wilt mediteren, een timer te zetten waarbij je aan het begin en aan het eind een belletje of klankschaal hoort. Mijn eigen meditaties vind je ook in deze app. Je kunt deze app dus ook heel goed gebruiken als je een training volgt.

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur me dan even een berichtje met het formulier onderaan deze pagina!

Veelgestelde vragen

…over de kosten

Hoeveel kost een training?

Voor mijn trainingen geldt dat je bij je aanmelding een tarief kunt kiezen. Er zijn drie tarieven en je mag dus zelf het tarief bepalen. Je hoeft niet te bewijzen wat je inkomen is. Ik vertrouw erop dat iedereen hier een keuze in maakt die past. Heb je een laag inkomen? Voel je dan vrij om voor het lagere tarief mee te doen. Verdien je wat meer? Door het hoge tarief te betalen maak je het mogelijk dat anderen voor minder mee kunnen doen 🙂

De tarieven zijn:
Groepstrainingen
Laag tarief: €250
Gemiddeld tarief: €350
Hoog tarief: €450

Als je recht hebt op de meedoenregeling of nog studeert kun je meedoen voor het tarief van €175.

Individuele trainingen
Laag tarief: €400
Gemiddeld tarief: €500
Hoog tarief: €600

Wordt de training vergoed?

In veel gevallen wel!
Omdat ik ben aangesloten bij de VMBN (categorie 1), worden mijn trainingen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering van de verzekeraars die hier genoemd worden. Je krijgt dan aan het eind van de training van mij een factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekering.
Dit geldt voor de mindfulnesstraining, maar ook de compassietraining wordt doorgaans vergoed omdat dit een vervolgtraining is.

Als je zorgverzekering niet vergoed is er ook nog de mogelijkheid dat je werkgever de training betaalt. Omdat mindfulness kan helpen bij burn-out-klachten, zijn veel werkgevers wel bereid de training te betalen. In dat geval spreken we een bedrag af en stuur ik de factuur direct naar je werkgever.

Heb je een laag inkomen of uitkering en woon je in de gemeente Nijmegen? Dan is de meedoen-regeling nog een goede optie! Je krijgt dan €150 per jaar vergoed die je ook kunt inzetten voor mijn trainingen of andere activiteiten (dus ook voor de weekenden en retraites!). Voor 2018 is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze regeling maar de verwachting is dat er voor 2019 weer een nieuwe regeling geopend zal worden.


Moet je burnout als diagnose hebben voor de vergoeding?

Zoals je in dit overzicht ziet vergoeden de meeste verzekeraars mindfulness bij burnout. Hoewel er lang niet altijd naar gevraagd wordt is het wel verstandig om van te voren een verwijzing bij je huisarts te vragen en die goed te bewaren totdat je de vergoeding binnen hebt. Voor zo’n verwijzing hoef je echter geen burnout te hebben! Als omschrijving is “mindfulness ivm stress- en burnoutklachten” voldoende (en dat is dus iets anders dan een officiële diagnose burnout, ook een beginnende burnout of andere stressklachten vallen hieronder).


Valt mindfulness onder alternatieve therapie?

Nee! Mindfulness valt niet onder alternatieve therapie maar is een aparte categorie in de aanvullende verzekeringen. Hier vind je een overzicht. De vergoeding van een mindfulnesstraining heeft dus ook geen invloed op hoe vaak je nog alternatieve therapie vergoed kan krijgen (en andersom dus ook niet).

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur me dan even een berichtje.

Brenda Lelie

Brenda Lelie | Nijmegen | brenda@brendalelie.nl | 06-12665565

 KVK 63977753 | NL69 ASNB 0781 1196 77

Privacyverklaring

Algemene voorwaarden